1. Ce este ecografia?

Ecografia este o metoda moderna si eficienta de investigare, neivaziva, lipsita de efecte secundare, ce a revolutionat imagistica medicala si a adus un plus de certitudine in punerea unui diagnostic. Ecografia este astazi o metoda accesibila pe scara larga, prezenta in orice unitate sanitara, iar examenul ecografic face parte dintre investigatiile de rutina.

2. Scopul investigatiei

DSC_4092Ecografia este una dintre cele mai utilizate metode diagnostice, examenul ecografic facand parte din protocolul de diagnostic al multor afectiuni. In unele cazuri poate fi folosita si in scop terapeutic (de exemplu, ghidarea unui ac pentru o punctie). Ecografia si-a gasit cu succes utilizare in diagnosticul si urmarirea prenatala, pentru ca nu produce nici un rau mamei sau fatului, iar cu noile ecografe moderne, imaginile obtinute in timp real sunt extraordinar de detaliate, motiv pentru care ecografia prenatala poate diagnostica o varietate de malformatii ale fatului.

» Vezi lista de investigatii pentru ecografie

3. Contraindicatii

Examenul ecografic nu are contraindicatii si este chiar recomandat ca fiecare persoana sa-si faca o ecografia pe an. O limitare a ecografiei ar fi faptul ca nu poate vizualiza structuri foarte mici (mai mici de 3mm). Spre deosebire de radiografie sau computer tomografie care utilizeaza raze X, ecografia foloseste ultrasunete si nu are restrictii in utilizare.
Desi este o investigatie foarte performanta, ecografia nu pune singura diagnosticul decat in putine cazuri. Pentru stabilirea doagnosticului se tine cont de contextul clinic si de rezultatele altor examene sau analize de laborator.

4. Riscuri

Nu sunt cunoscute până în prezent efecte secundare ale investigaţiei ecografice. Metoda este complet atraumatică, non invazivă şi non-iradianţă.

5. Rezultate

O examinare ecografică va dura circa 20 de minute.
Un raport medical conţinând rezultatul investigaţiei ecografice vă va fi înmânat Dvs. sau medicului Dvs. curant, la cel mult 24 de ore de la investigaţie.

6. Factori care afecteaza ecografia

DSC_4099Este utila pentru examinarea organelor din abdomen si pelvis. Aproape orice organ abdominal sau pelvin poate beneficia de o examinare ecografica constand in observarea formei, dimensiunilor, structurii, raporturilor cu organele din jur. Pentru vizualizarea organelor pelvine (uter, ovare) este important ca examinarea sa se faca cu vezica urinara plina. Acest fapt permite o mai buna penetrare a ultrasunetelor precum si ridicarea intestinului subtire si obtinerea unor imagini mai clare. O alta recomandare ar fi sa sa nu se manace cu aproximativ sase ore inaintea ecografiei pentru a nu produce dilatarea intestinului sau gaze in colon, care pot impiedica vizualizarea corecta a unor organe.

7. De retinut!

In functie de sonda utilizata, imaginile ecografice pot fi unidimensionale, bidimensionale sau tridimensionale.