1. Ce este tomografia?

Computerul tomograf (CT) este un aparat care serveste la producerea unor imagini, utilizand razele X. Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maxima a tratamentului prescris de medicul dumneavoastra.  

2. Scopul investigatiei

DSC_4088Tomografia computerizata este folosita pentru a studia diferite parti ale corpului:

toraceletomografia computerizata a toracelui investigheaza posibile afectiuni ale plamanilor, inimii, esofagului, a principalelor vase sanguine (aorta) sau a tesutului din mijlocul pieptului; cateva afectiuni comune ce pot fi descoperite la scanare sunt infectiile, cancerul pulmonar, embolia pulmonara sau anevrismele; poate fi folosita, de asemenea, pentru a investiga gradul de metastazare (raspandire) a cancerului la nivelul toracelui sau a altei parti a corpului

abdomenultomografia computerizata este folosita pentru a descoperi chisturi, abcese, infectii, tumori sau anevrisme, ganglioni limfatici mariti de volum, corpuri straine, hemoragii, diverticulita, boala inflamatorie intestinala, apendicita

tractul urinar: tomografia computerizata poate decela prezenta pietrelor de la nivelul rinichilor, a blocajelor, tumorilor, infectiilor si a altor probleme renale; o tomografie computerizata mai speciala, denumita urografie CT, poate decela prezenta pietrelor de la nivel renal (litiaza renala) sau a prostatei marite de volum (hiperplazie benigna de prostata) fara a fi necesare alte teste

ficatul: tomografia computerizata poate descoperi la acest nivel tumori, hemoragii si alte afectiuni hepatice; de asemenea, tomografia computerizata poate identifica o posibila cauza a unui icter (simptom caracterizat prin culoarea galbena a pielii)

pancreasul: CT-ul poate identifica tumori si inflamatii (pancreatita) ale pancreasului

-vezica biliara si caile biliare principaleCT-ul poate fi folosit pentru identificarea cauzei unui blocaj a cailor biliare; pietrele de la nivelul vezicii biliare (litiaza biliara) pot fi identificate ocazional prin tomografie computerizata, dar investigatia de electie pentru aceasta afectiune ramane ecografia

glandele suprarenale: prin CT se pot identifica tumori sau cresterea de volum a glandelor

splinaCT-ul poate fi folosit pentru identificarea leziunilor traumatice ale splinei sau pentru determinarea dimensiunilor acesteia

membreleCT-ul poate identifica probleme ale bratelor sau picioarelor, a umerilor, coatelor, articulatiei pumnului, mainilor, soldurilor, genunchilor, gleznelor sau picioarelor; de asemenea, CT-ul poate fi folosit pentru ghidarea acului in timpul biopsiei sau in timpul drenarii unui abces.

» Vezi lista de investigatii pentru tomografie

3. Contraindicatii

Daca raspunsul Dumneavoastra la una dintre intrebarile de mai jos este pozitiv trebuie sa il faceti cunoscut, la sosirea in clinica, medicului radiolog inaintea inceperii examenului prin computer tomografie:

  • suferiti de alergii care produc urticarie, eczeme sau de astm bronsic?
  • sunteti insarcinata sau susceptibila de a fi, sau alaptati?
  • aveti o boala cronica (diabet, insuficienta renala s.a.)?
  • sunteti claustrofob(a) sau aveti o natura anxioasa?

Ca si contraindicatii relative, in care se evalueaza raportul risc/beneficiu sunt insuficienta renala, afectiunile tiroidiene (daca este necesara administrarea de SDC), sarcina (afectiuni care pericliteaza viata mamei), feocromocitom.

4. Riscuri

Ca si contraindicatii relative, in care se evalueaza raportul risc/beneficiu sunt insuficienta renala, afectiunile tiroidiene (daca este necesara administrarea de SDC), sarcina (afectiuni care pericliteaza viata mamei), feocromocitom.  

5. Rezultate

Tomografia computerizata foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Dupa efectuarea investigatiei, radiologul va interpreta imaginile si va comunica rezultatul pacientului. Este posibil ca rezultatele complete sa fie comunicate medicului curant in aproximativ 1- 2 zile.

Tomografia computerizata
Normal Organele si vasele de sange sunt de dimensiuni normale, au forma si localizarea corespunzatoare. Nu exista blocaje la nivelul vaselor de sange.
Nu exista corpuri straine (de exemplu fragmente de metal sau sticla) si nu sunt prezente tumori (precum cancerul), inflamatia sau infectia.
Nu exista hemoragii sau colectii de fluide.
Anormal Un organ poate fi supradimensionat sau prea mic, lezat sau infectat. Chisturile sau abcesele sunt prezente.
Sunt prezente corpuri straine (fragmente de metal sau sticla).
Sunt prezente pietre la nivelul rinichilor sau a vezicii biliare.
Sunt prezente tumori la nivelul colonului, a plamanilor, a ovarelor, a ficatului, a glandelor suprarenale sau a pancreasului.
O tomografie computerizata a toracelui poate detecta prezenta emboliei pulmonare, a prezentei lichidelor la nivel pulmonar sau a infectiei.
Prezenta unui anevrism.
Prezenta unui blocaj la nivel intestinal sau a cailor biliare.
Tomografia computerizata abdominala poate detecta prezenta bolii inflamatorii intestinale sau diverticulita.
Prezenta unor ganglioni mariti de volum.
Prezenta blocajelor la nivelul vaselor sanguine.
Prezenta unor tumori, infectii sau alte probleme la nivelul membrelor.

                         

6. Factori care afecteaza testul CT

DSC_4104Mai jos sunt redate situatiile care pot determina amanarea efectuarii investigatiei sau care pot influenta rezultatele testarii:

-sarcina: tomografia computerizata nu se realizeaza, de obicei, in timpul sarcinii

-imagini CT in care apar urme de bariu sau bismut: in cazul in care este recomandata o tomografie computerizataabdominala, ea trebuie efectuata inainte de alte teste ce folosesc bariu, precum clisma baritata

-daca pacientul nu poate sa stea nemiscat in timpul testului

-prezenta obiectelor metalice, precum capsele chirurgicale sau protezele articulare ce pot determina imagini greu interpretabile.

7. De retinut!

-uneori rezultatele tomografiilor computerizate pot fi diferite in functie de centrul medical unde au fost efectuate

-copiii care trebuie sa efectueze acest test, au nevoie de instructiuni speciale; copilul va trebui sa-si tina respiratia in timpul testului; daca acesta este prea mic sau daca ii este frica de aceasta investigatie medicul poate recomanda sedarea

-in cazul in care copilul necesita o computer tomografie, parintii ar trebui sa consulte pediatrul, pentru a evalua riscul expunerii acestuia la radiatii

-uneori se pot folosi scanere speciale precum cel spiralat sau “multislice”; acestea sunt folosite pentru diagnosticarea unor afectiuni precum litiaza renala (pietre la rinichi), embolia pulmonara, hiperplazia benigna de prostata sau ateroscleroza.